KINOLOŠKO DRUŠTVO TRBOVLJE


Direkt zum Seiteninhalt

Ring dresura

ŠOLANJE > TECAJI

Ring dresura ali dresura za tekmovanje v lepoti je poseben nacin dresure, katerega je potrebno osvojiti pred prvo razstavo. Pozneje, pa je prav tako potrebno, da se ponovi osvojeno znanje. Nekaj pravil oz. nasvetov kateri vam lahko pomagajo, da na prvo razstavo ne greste popolnoma brez znanja oz. brez priprav.

Razstavljanje psa ni tako preprosta zadeva, treba je osvojiti dolocene osnove in si nabrati izkušnje. Zadeva ni tako enostavna kot se sliši, je kar zahtevna. Na prvi razstavi je cutiti nekaj treme, nervoze, zmedenosti in neuspeh je lahko tu. Temu sledi razocaranje, nezadovoljstvo, ko pes dobi slabo oceno. Da se temu izognemo organiziramo tecaj ring dresure, kjer se naucimo pravilnega obnašanja v razstavnem krogu, pravilnega pristopa ter ravnanje s svojim kužkom.

Psa vodite tako, da vam hodi ob levi nogi. Vodite ga na kratkem povodcu in ga ne zategujete prevec. Vrvica mora biti ohlapna. Lahko ga vodite ob desni nogi, ce tako zahteva sodnik. V glavnem, pravilo je, da je pes na strani s katere ga kot vodic ne zakrivate, tako, da ga sodnik lahko vidi v celoti. Psa peljete v krog po doloceni poti, korak za korakom ali v teku. Zopet je odvisno od sodnika kaj od vas zahteva. Sodnik tako gleda kako pes hodi, tece, gibanje nog ter skladnost psa in vodnika.

Ko cakate, da vas poklicejo v ring lahko še psa prej uredite. S tem psa tudi umirjate, saj cuti vašo bližino med toliko drugimi nepoznanimi psi. Psi, ki se razstavljajo prvic se pogostokrat zmedejo ob prisotnosti drugih psov, kateri so pred njimi oz. za njimi. Pogosto obstanejo in nocejo, da gredo naprej. V takšnem primeru morate psa oz. povodec malo potegniti. Preden se pricne tekmovanje je ring obicajno prazen. Izkoristite to priliko in napravite s psom nekaj krogov, tako, da se pes navadi oz. da dojame kaj od njega želite.

Potrebno je nauciti psa, da pokaže zobe in to takrat, ko se to od njega zahteva. Ne sme pokazati zob preden se to od njega ne zahteva oz. ne sme rencati na sodnika. Pri pregledu zobovja vam sodnik pokaže z levo in desno roko, kar vam pove, da morate psu odpreti usta tako, da lahko sodnik pogleda kompletno zobovje. Lahko pa sodnik pristopi in pogleda zobovje, brez vaše pomoci. V zacetku se psi upirajo in poskušajo izmakniti glavo. Dobro je, da ste tik ob psu z nogami, umirite ga tudi z ogovarjanjem in božanjem.

Sodnik tudi zahteva od vas, da ga pravilno postavite. Ce je pes majhen, pokleknete zraven psa, ce je pes vecji poleg njega zravnano stojite (pes je bocno obrnjen proti sodniku). Prednje in zadnje noge naj bodo postavljene v liniji, pes gleda naprej. Roke lahko daste tudi spodaj pod trebuh oz. zgornjega dela vratu. Da bi pes gledal naravnost lahko vi ali nekdo iz publike pokaže kakšno igracko. Pes bo tako pogledal naravnost in dvignil ušesa. Vendar ne pretiravajte s klicanjem in piskanjem, saj ste lahko diskvalificirani. Psa morate vedno kontrolirati, ne sme biti nemiren, ne sme skakati, ne sme napadati drugega psa. Ne pušcajte jih same, vedno naj bodo na povodcu. V primeru, da morate psa pustiti samega vam predlagamo, da si nabavite kletko - res da je malo vecja investicija, vendar se splaca, kletka je tudi zelo primerna pri prevozu psa ali pa naj bo vedno še nekdo drug z vami, da vam psa popazi.

Izkoristite te razstave katere prirejajo kinološka društva oz. kinološke zveze, saj s tem spoznate veliko ljubiteljev psov. Od njih se lahko naucite mnogo stvari o psih. V tem casu bo tudi vaš pes spoznal druge pse, njegova zmedenost, razdraženost in strah bo izginila. Zapomnite si tudi to, da se psi razlicnih spolov bolje razumejo.

Za pasjo razstavo potrebujemo:
- prijava psa na razstavo (prijavnice so na internetu kinološke zveze)
- original rodovnik
- knjižica o cepljenju
- potrdilo prijave
- razstavni povodec
- pribor krtac in glavnikov
- posoda za vodo
- vrecke za iztrebke
- priboljške
- kletka (ce je nimamo pa odejo na kateri bo pes ležal)RAZSTAVE - ZGODOVINA
Prva kinološka prireditev v Sloveniji je bila prva poljska tekma pticarjev leta 1910. Klub ljubiteljev športnih psov, pa je 12.oktobra 1924 leta organiziral prvi pregled športnih psov. Avstrijski sodnik dr. Karl Witzelhuber iz Dunaja je klubu svetoval, naj se le ta ne širi prenaglo, pac pa naj polagoma vzgoji in pritegne k sodelovanju mladi rod. Nove clane naj pridobivajo premišljeno, kajti pravi kinolog mora biti kinologiji predan z vsem srcem, ne pa le iz sebicnosti, okorišcanja ali karierizma.Leta 1926 je Jugoslovanska kinološka zveza organizirala na prostoru takratnega ljubljanskega velesejma prvo mednarodno razstavo psov vseh pasem v Ljubljani. Prva državna razstava pa je bila 6.avgusta 1933 leta v mestnem parku v Celju. Pred vojno je bilo organiziranih 5 mednarodnih razstav. Po vojni, pa je bila prva vecja kinološka prireditev - državna razstava psov vseh pasem leta 1947.

Med prireditve, na katerih vrednotimo zunanjost psa, sodijo tudi vzrejni pregledi. Prvi vzrejni pregledi v Sloveniji in hkrati v Jugoslaviji so bili leta 1971, od leta 1973 dalje pa smo vzrejne preglede locili tudi po pasmah oz. pasemskih skupinah.Na podrocju šolanja športnih psov zasledimo prve prireditve šele po zadnji vojni. Prvi izpiti šolanih psov nasploh so bili lavinski, leta 1954 v Tamarju. Pred sodnikom Teodorjem Drenigom je izpite opravilo osem psov.

Prvi tecaj za šolanje psov je bil spomladi leta 1952 v Ljubljani, vodil ga je Janez Klemencic. Tecaji so se vrstili vsako leto, organizirali so jih še v Mariboru, Celju in na Vrhniki.

Uspešni razvoj kinologije jamci strokovni kader. Prvi slovenski kinološki sodnik je bil Evgen Križaj, prvi sodnik za športne pse pa dr. Stanko Arko - bil je sodnik za zunanjost vseh športnih in službenih psov od 1927 leta.Kot prvi kinološki sodniki so bili še: od leta 1963 - Janez Hojan, Miroslav Zidar, Janez Plestenjak; od leta 1966 Valter Šehel; od leta 1967 - Boris Bertoncelj, Stane Bradae;Vsako leto se jim je pridružilo novo število sodnikov.

(vir: Miroslav Zidar - O psih)

PASJE RAZSTAVE
Na pasji razstavi resda psu nataknete ovratnico in nanjo pripnete povodec in ga nekajkrat popeljete po krogu, vendar to še zdalec ni vse. Tudi prvi nastop vašega psa ni zacetek, temvec koncni rezultat dolgih mesecev ucenja in priprav. Tekmovanje ni samo trdo garanje.

Ce je vam in psu to všec, bosta imela oba veliko veselja. Poleg razburjenja ob uspehu, ce se vaš kuža dobro obnese, so tu še pravo prijateljstvo med lastniki psov na razstavah, vzburljivo vzdušje in prijateljska tekmovalnost.Ce se boste pasje razstave resno lotili, si morate zapomniti, da se boste zabavali le, ce ne boste dovolili,da bi vas neuspehi potrli. Tekmovanje je ostro in vcasih se zdi, da ista pešcica psov zmaga na vsaki razstavi. Veliko je odvisno od pasme psa, ki ste jo izbrali. Seveda je mnogo teže dobivati nagrade s psom pasme,v kateri tekmuje veliko psov, pes mora biti pac še toliko boljši, da se odreže.


OCENE IN NASLOVI

Sodnik lahko podeli v vseh razredih, razen med mladici in najmlajšimi, naslednje ocene:odlicno, prav dobro, dobro, zadostnoOdlicno ocenjene pse v vseh razredih se razvrsti po posameznih mestih in po ocenah:odlicno 1 - prvo mesto v razredu, odlicno 2 - drugo mesto v razredu, odlicno 3 - tretje mesto v razredu, odlicno 4 - cetrto mesto v razredu.

Sodnik lahko podeli v razredu mladici in razredu najmlajši naslednje opisne ocene:zelo perspektiven, perspektiven, manj perspektiven.
Odlicno ocenjenim psom lahko sodnik v ocenjevalnem krogu podeli naslednje naslove:CAC SLO, Rezervni CAC SLO,
Prvak razreda mladih (PRM - JCAC), Prvakrazreda veterani (V 1), Prvak pasme - BOB

POJASNILA


PRM - ta naslov lahko podeli sodnik prvo uvršcenemu psu ali psici v razredu mladi z oceno odlicno I.
CAC SLO - ta naslov lahko podeli sodnik v razredu vmesni, odprti, delovni in prvaki, prvo uvršcenemu psu in psici z ocenami odlicno I.
Rezervni CAC SLO - ta naslov lahko podeli sodnik v razredu vmesni, odprti, delovni in prvaki, drugo uvršcenemu psu ali psici z ocenami odlicno II. Ce CAC SLO ni podeljen, se ne more podeliti niti rezervni CAC SLO.
CACIB SLO - na mednarodnih razstavah se za ta naslov potegujejo vsi psi in psice - loceno po spolu,ki so prejeli naziv CAC SLO.
Rezervni CACIB SLO - za ta naslov se potegujejo psi ali psice, ki so ostali v ringu in pes ali psica, ki je dobil R.CAC, iz tistega razreda, iz katerega je nosilec naslova CAC dobil CACIB.
PRVAK RAZREDA VETERANI - ta naslov lahko podeli sodnik prvo uvršcenemu psu v razredu veterani z oceno odlicno I.
PRVAK PASME - BOB - za ta naslov se potegujejo psi in psice, ki so prejeli naslove CAC, Prvak razreda mladihin Prvak razreda veteranov - ( na mednarodni razstavi za ta naslov tekmujejo psi in psice, ki so prejeli naziv PRM, oba prejemnika CACIB naziva in naziv prvak razreda veteranov).


Zurück zum Seiteninhalt | Zurück zum Hauptmenü